Pozivamo vas na ZERO WASTE predavanje!

ZERO WASTE / PREDAVANJE O EKOLOŠKOM OTISKU
FUNK / Kampus, Koprivnica
SRIJEDA/ 19.10. / 19 sati
—–
U srijedu 19.10. u 19 sati u FUNK-u održavamo zadnje događanje u seriji predavanja i radionica pod nazivom „Zero waste“. Događanja se bave zero waste načinom života, a u sklopu FUNK-ovog projekta „Centar +“ provode ga članovi ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa). Zadnje događanje posvećeno je temi ekološkog otiska, a predavanje će održati Dražen Šimleša, aktivist za drušvene promjene i dobru ekonomiju, koordinator programa u
ZMAG-u.

O predavanju: Ekološki otisak je mjera koja nam pokazuje koliki je utjecaj našeg životnog stila na ekosustave i resurse našeg planeta. Na predavanju će se učiti o područjima koje mjeri i koje najviše utječu na njegovo kretanje, ali i na koji način ga možemo smanjiti, odnosno učiniti održivijim. Posebno ćemo se osvrnuti na ekološki otisak Hrvatske i kako biti aktivan u lokalnoj zajednici.

O voditelju: Dražen Šimleša znanstveni je suradnik na Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu. Područje rada i djelovanja mu je globalizacija, održivi razvoj i permakultura, društvena i solidarna ekonomija. Objavio je osam knjiga i više znanstvenih radova. Predaje kolegij „Globalno društvo i održivi razvoj“ na Mirovnim studijima. Aktivan je na civilnoj sceni i trenutno volontira kao koordinator programa „Centri znanja“ udruge „Zelena mreža aktivističkih grupa“ (ZMAG) te je upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju. Glavni koordinator je Europske mreže za solidarnu ekonomiju – RIPESS.
O ZMAG-u: Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste. Udruga ZMAG djeluje kao jedan od devet Centara znanja za društveni razvoj u Hrvatskoj, u području održivog življenja i razvoja permakulture. Udruga je postala poznata kao inkubator za primjenu održivosti, pri čemu se posebno ističe izgradnja edukacijskog centra Reciklirano imanje u Vukomeriću koje je sjedište udruge i socijalno-edukacijski centar. ZMAG već dvadeset godina radi na provedbi aktivnosti u područjima ekološke proizvodnje hrane i očuvanja sjemena, održivom gospodarenju otpadom, učenju o upotrebi obnovljivih izvora energije, izgradnji ekoloških i prirodnih kuća, zagovaranju i stvaranju modela dobre ekonomije, odnosno sustava društvene i solidarne ekonomije.
—–
Predavanje o ekološkom otisku provodi se u sklopu projekta Centar+.
Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt "Centar +" usmjeren je jačanju vlastitih kapaciteta, a najveći broj projektnih aktivnosti usmjeren je lokalnoj zajednici i njihovom uključivanju u razvoj kulturnog centra FUNK.

Povećat će se broj korisnika nezavisno-kulturnih i edukativnih programa, a posljedično se povećava kvaliteta života građana.

Saznaj više

Kako do funka?

Forum udruga nezavisne kulture Trg dr. Žarka Dolinara 1 Koprivnica, Hrvatska
Prikaži na karti