ZERO WASTE – Radionica izrade sapuna

U četvrtak 19.5. u FUNK-u održavamo četvrto od šest događanja u seriji predavanja i radionica pod nazivom „Zero waste“.

Događanja se bave zero waste načinom života, a u sklopu FUNK-ovog projekta „Centar +“ provode ga članovi ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa). Četvrto događanje posvećeno je temi izrade sapuna, a voditeljica je Sabina Makaj. Za radionicu se potrebno prijaviti na: savez.udruga.funk@gmail.com. U mailu napišite svoje ime, a predmet maila “Prijava za radionicu izrade sapuna”.

O radionici: Na ovoj praktičnoj radionici izradit ćemo sapun za tijelo i lice. Koristit ćemo prirodne sastojke, obogatiti ih laticama, dodacima za peeling, te prirodnim (kurkuma/spirulina/crni ugljen) bojama, a sve u dogovoru s polaznicima same radionice, te ćemo naučiti i o škakljivim koracima u izradi sapuna (baratanje NaOh). Pošto je sapunima potrebno vrijeme sušenja, prije samog rezanja (ako ne koristimo zasebne kalupe), svi polaznici moći će naknadno u dogovoru s organizatorom podići svoje sapunčiće, a već isti će dan cijeli će Funk mirisati na eterična ulja koja ćemo ubaciti u sapun.

O voditeljici: Sabina Makaj zadnjih se nekoliko godina bavi Zero Waste načinom života, privatno u svom kućanstvu, ali i širenjem te vizije prema lokalnoj zajednici. S tim ciljem povezuje se s Udrugom za promicanje životnog stila bez otpada Zero waste Croatia s kojima u suradnji pokreće stranicu Sharing is Caring Varaždin, koja funkcionira već 3 godine. Također je veliki zaljubljenik u prirodu, uzgaja svoji vrt i gdje god se nađe skuplja, bere i uči od bilja. Eksperimentira izradom sapuna na prirodnoj bazi, te joj je želja pokazati da svatko u svom kućanstvu, uz malo znanja i volje može izraditi svoj sapun za tijelo, pranje kose, pranje posuđa, pa čak i sapun za pse, koji je veganski, prirodan, biorazgradiv i bez ambalaže.

O ZMAG-u: Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste. Udruga ZMAG djeluje kao jedan od devet Centara znanja za društveni razvoj u Hrvatskoj, u području održivog življenja i razvoja permakulture. Udruga je postala poznata kao inkubator za primjenu održivosti, pri čemu se posebno ističe izgradnja edukacijskog centra Reciklirano imanje u Vukomeriću koje je sjedište udruge i socijalno-edukacijski centar. ZMAG već dvadeset godina radi na provedbi aktivnosti u područjima ekološke proizvodnje hrane i očuvanja sjemena, održivom gospodarenju otpadom, učenju o upotrebi obnovljivih izvora energije, izgradnji ekoloških i prirodnih kuća, zagovaranju i stvaranju modela dobre ekonomije, odnosno sustava društvene i solidarne ekonomije.
—–
Radionica izrade sapuna provodi se u sklopu projekta Centar+.
Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt "Centar +" usmjeren je jačanju vlastitih kapaciteta, a najveći broj projektnih aktivnosti usmjeren je lokalnoj zajednici i njihovom uključivanju u razvoj kulturnog centra FUNK.

Povećat će se broj korisnika nezavisno-kulturnih i edukativnih programa, a posljedično se povećava kvaliteta života građana.

Saznaj više

Kako do funka?

Forum udruga nezavisne kulture Trg dr. Žarka Dolinara 1 Koprivnica, Hrvatska
Prikaži na karti